Impact

Het verhuizen of consolideren van een of meerdere datacenters is meestal een complexe onderneming. Immers, terwijl de verbouwing plaatsvindt, blijft de winkel gewoon open. Het helpt niet mee dat de meeste datacenters van binnen combinaties van eindeloos ingewikkelde spinnenwebben zijn. Goed nadenken over de verhuisstrategie en de bijbehorende risico’s is cruciaal.
Verhuizingen van datacenters zijn zelden zonder verrassingen, een goede voorbereiding is pure noodzaak.

Datacenter migraties die ik heb gemanaged zijn:

  • Migratiestrategie van het datacenter van een Ministerie (architect)
  • Opbouw van en verhuizing naar de interne cloud (twin) bij de Gemeente Eindhoven (projectleider)
  • Migratie van de Ex-Fortis Datacenters naar ABN Amro (liason tussen Verizon, IBM en ABN Amro)
  • Migratie van het ABN Amro Zwitserland Datacenter naar Nederland (Technical Solution Manager)
  • Opruimen DMZ van de Ex-Fortis Datacenters (project manager)
  • Het verhuizen van het Essent Datacenter naar RWE (stream lead SAP & Output)
  • Het Nationaal HPC Datacenter (inclusief de nationale supercomputer Cartesius) voor SURFsara (programma manager)

 

MIGRATIE STRATEGIE

De meeste datacenters zijn een opeenstapeling van diensten die in het verleden aan en bijgebouwd zijn en waarvan de precieze invulling niet is vastgelegd. Niet alle verbindingen en relaties zijn in kaart (helaas, dit is een feit), en voor het opruimen/opschonen is geen business case te maken.

Dit betekent inventariseren van alle systemen met bijbehorende infrastructuur en onderlinge relaties. Daarna het clusteren van in verhuisbare brokken en het opstellen van de migratiestrategie.

Het scenario dat gekozen wordt is afhankelijk van vele factoren, zoals de architectuur van de applicatie, de onderlinge samenhang en het vereiste service niveau. De migratiestrategie (en binnen 1 verhuisproject kunnen dat er vele verschillende zijn) is/zijn leidend voor het op te stellen projectplan en runbook. Hier het overzicht van de meest gangbare migratiescenarios’

Het kan nodig zijn dat er speciale voorzieningen moeten worden gecreëerd om te kunnen migreren, zoals bijvoorbeeld netwerk connectiviteit en stretched VLAN’s. Dit zijn projecten op zich.

Vloerplan

Het indelen van het datacenter is minder eenvoudig dan het lijkt. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden:

  • Stroom (PDU’s, stroomverdeling, aftapboxen)
  • Koeling (en met waterkoeling wordt het helemaal ingewikkeld)
  • Connectiviteit, VLAN’s
  • Mogelijkheid om te schuiven

In voorgaande projecten hebben we de indeling van het datacenter uitgevoerd met behulp van tooling. In deze tooling wordt het mogelijk om het ontwerp door te rekenen, nergens overbelasting te krijgen en het genereren van complete werkinstructies voor de field teams.

Fysieke infrastructuur

Het ontwerpen van een datacenter infrastructuur is maatwerk. Waar is de toepassing van het datacenter, is dat voornamelijk storage of ligt de focus op compute. Of is het toch connectivity waar veel behoefte aan is.
In de meeste datacenters wordt een gestructureerd bekabelingssysteem neergelegd. Dit zorgt voor korte levertijden en lagere storingspercentages.
Helaas betekent een gestructureerd bekabelingssysteem ook een stevige investering vooraf (van 1000 – 2500 euro per rack).

Wat kan ik verzorgen:

  • het maken van het design van de bekabelingsinfrastructuur
  • het maken van het bestek
  • het inkopen van de bekabeling
  • het inkopen van de installatiewerkzaamheden, inclusief het correct opleveren van de omgeving

Netwerk layer

Nadat het datacenter is opgebouwd, er staat een gebouw, met koelingen en een high-end power installatie, er staan racks met een gestructureerd bekabeling, is het noodzaak om een netwerk layer in het datacenter te leggen.

Ik kan helpen met het ontwerpen van deze netwerk layer:

  • Logisch ontwerp van je netwerk (virtuele omgevingen, vlan, storage lan, fabrics…)
  • Netwerk design (core, firewalls, distributie layer, access layer), maar ook het managen van deze layer (Software Defined Networking) neemt snel aan belang toe (vxlan)

Op basis van schetsen kunnen we deze functionaliteit inkopen en opbouwen. De overeenkomst met de leverancier is van groot belang. Wat kunnen we verwachten, is de techniek die op dit moment wordt aangeboden nog wel levensvatbaar op middellange termijn, hoe gaat de leverancier om met nieuwe ontwikkelingen.

Dit moet uiteindelijk leiden tot een overeenkomst en een goede implementatie van de netwerk layer.

DATA-MIGRATIE

Bij een dataset van enige omvang is het altijd een uitdaging om de data snel en goed over te krijgen van het bron naar het doel datacenter. Meestal is het nodig om een complete mirror op te bouwen van de datasets om te voorkomen dat er data-verlies ontstaat (er hoeft maar een storagebox van de vrachtwagenklep af te vallen).

[Het restoren van een compleet filesysteem van enige omvang uit de backup kan weken duren].

De data-migratie is iets dat vooraf aan de feitelijke migratie wordt uitgevoerd, en er moeten waarborgen worden ingebouwd om aan te kunnen tonen dat de data integer is.

Executie van de migratie

Na alle voorbereidingen kunnen de migraties worden uitgevoerd. Een goedgekeurd runbook (inclusief fall-back scenario) is cruciaal voor succes.